Wednesday 11 October 2017

Amerikai mindennapok

Mivel a legtobben kovettek Instan vagy Facebookon, ezert a  beszamolokon kivul neha megprobalok leirni erdekessegeket, vagy fura szokasokat is.

Az egyik amivel most elkezdem azok azok a kenyelmi dolgok, amik miatt az elso idoben fogtam a fejem, hogy Jessuzsom de lustak.. de aztan rajottem, hogy lustak, de az biztos, hogy idot sporolnak aprosagokkal .. meg valljuk be neha jo kenyelmesnek lenni..

Kezdjuk a kozlekedessel:

Gondolom nem csak itt, hanem sok felvilagosult varosban van jobb jegyrendszer mint nalunk Budapesten.. Ellenorok szemebe odanyomni a jegyet, amit neha elvesznek es tuzetesen vizsgalnak, de persze csak akkor amikor az ember epp siet. Nem is beszelve arrol, hogy a jegy kiado automata vagy elnyeli a penzt, vagy a kis bodeban kell kivarni a fel km/es sort.

Na itt Chicagoban vagy egy szuper frappans applikacio erre. Azt mondjuk hozza kell tenni, hogy nagyon keves amerikai varosban van jo tomegkozlekedes, mert ugye mindenki kocsival kozlekedik..De Chicago nagy varos, sok metro vonallal es jo buszhalozattal ( az mar masik kerdes, hogy a dugok miatt mindig kesnek a buszok)

Szoval van jegy/berlet kezelo gep, olyam mint otthon, csak mukodik. Ott lehet $5-ert berletet venni. Olyan mint egy bankkartya. Na erre a gepnel lehet penzt tolteni, vagy adott idotartamra szolo berletet ( napi , 3 napi, heti, havi). Itt 2,5 dollar egy menetjegy, es ha aztan atszall az ember 2 oran belul akkor csak par centet von le. Otthon ha jol emlekszem 450 Ft a jegy.. nincs nagy kulonbseg.

Szoval berletautomata viszont nincs mindenhol, de van egy szuper applikacio mint emlitettem. A megvasarolt berlet szamat fel kell tolteni, bankkartyat is osszekapcsolni az appal es masodperc alatt lehet toltogetni ra a penzt/berletet. Lehet latni , hogy merre jartam,es ujat kuldenek ha bejelentetm, hogy elveszett. Az applikacio meg mutatja azt is, merre jar a busz, mikor jon a kovetkezo. Eleg sok idot sporolok azzal, hogy nem kell automatat keresni, hanem csak telon keresztul toltom ra a penzt.

Etelek:

 Minden elore felvagva, megpucolva, szetvalasztva. A kedvencem a tojas feherje/sargaja kulon es az elore megpucolt sot felapritott fokhagyma. Nem tudom, lehet e otthon kapni, nem lattam akkor, de lehet azota mar van csak en vagyok lemaradva.


Elore csomagolt, felvagott es nagyon guszti zoldseg/gyumolcs/sajt talak. Nincs idod/otleted mit keszits vendegeknek.. tokeletes arra.

Taviranyito - mikrofon:

Megint csak nem vagyok benne biztos, hogy ez csak itt van, de a kedvencem a kis mikrofon a taviranyiton.. eleg bemondanom a tv show vagy az ado nevet es odakapcsol. Nem kell megjegyezni 350 csatornat, mi hol van. Egyszeruen csak mondom..imadom :) bar multkor mondtuk le a csatornak 90%-t mert irto draga.. 150 dollar igaz ebben a net is benne van.. de akkor is kicsit tulzas, foleg hogy alig tevezunk, igy inkabb marad a netflix.

Kostolok

Otthon is a supermarketekben / aruhazakban / utcan sok kostoltatas van.. na most ott a Costco ami olyan mint a Metro, kell hozza kartya, de barki igenyelhet csak fizetni kell, de az ev vegen visszakapsz bizonyos %-ot belole. Minden nagy tetelben / jo aron van. De ezen kivul erdemes a hetvegen ellatogatni, ugyanis delelott kostoltatok telepulnek ki minden sorba / altalban soronkent 2 es keszitik a jobbnal jobb dolgokat.. Ami nagyon becsulendo, hogy a legtobb kostoltato idosebb, es nem csak itt de nagyon sok helyen alkalmaznak meg idosebb korosztalyt, igy nekik is van lehetsoeg egy kis penzt keresni.

Szoval szombaton epp uton voltunk a szalmababu fesztivalra, amikor elhaladtunk egy Costco mellett, ezert betertunk... ettunk egyet es mentunk tovabb. Illetve tankoltunk is, ugyanis 50 centtel olcsobb, mint barhol a varosban. 



No comments:

Post a Comment