Tuesday 16 January 2018

Biztositas, egeszsegugy I.

Mivel semmi izgalmas nem tortent/tortenik mostanaban visszaterek a blogba egy ket erdekesseggel illetve helyi szokassal stb.

Kezdjuk az egeszseguggyel meg a biztositasi rendeszerrel.. Amivel tudnam jellemezni az az, hogy meg se probald megerteni... Helyi ismerosok, kollegak is el vannak veszve es hulyesegnek tartjak az egeszet ugy ahogy van.

Kezdjuk ott, hogy ha a munkaltatod nem allja a biztositast az gaz. Nyilvan online lehet talalni rengeteg biztositast, de vagy olcso es semmire nem jo, vagy marha draga. Az elso par honapban mi talaltunk valami nagyon alap biztositast, es biztunk benne, hogy nem kell majd hasznalnunk.

Az en munkahelyem 2 honap utan kezdte nekem fizetni a biztositas 75%-t, igy meg tovabbi 84 dollar kerul levonasra. A biztositasom egesz turheto, de meg igy sem tartozik a premium kategoriaba. Alkalmazason tudom nezni, hogy, ha hasznaltam akkor mennyi volt a szamla, mennyit kell nekem fizetnem stb.
Kulon van altalanos, fogaszati es szemeszeti biztositas, mondjuk nekem csak altalanos van.

Na marmost november vegen sikeresen elestem es megrepedt a labfejem.. Eloszor nem mertem elmenni a dokihoz, mert nem ertettuk pontosan, hogy most akkor hova lehet menni mennyibe fog ez nekem kerulni,ezert inkabb vartunk egy napot mig kideritettem, hogy hogyan is tovabb.

Az alkalmason keresztul talaltam egy par helyet ami hozzank kozel volt es elfogadta a biztositasomat. A specialista (szombat reven) zarva volt, igy az urgent care-be mentunk, amit hivatalosan surgosseginek forditanek, olyan mint az SZTK otthon. Kulon megjegyeznem, azota sikerult haziorvost is talalnom, mert persze az is van itt. Kiternek arra, hogy ha netalan surgossegire kellene mennie az embernek akkor az alapjaraton $500 es akkor meg nem tortent semmi, csak felvettek betegnek.

Szoval megerkeztunk az itteni "sztk"ba, es minden biztositasnak meg van, hogy mennyi "vizit"dijat kell fizetni. Nekem ez $20 dollar volt, szoval szerencsere meg eddig nem is volt veszes. Viszont ezek a helyek otthonival ellentetben tisztak, modernek, dolgozok baratsagosak es meg mosolyognak is.. valamint nem kell 3 orat varni egy alagsorban.

Jott egy apolo o bevitt az egyik szobaba, jott egy nover aki megmerte a pulzusom, lazas vagyok-e stb, majd egy kb 5 perces varakozas utan jott a doki es keszitettek egy rontgen kepet. Kaptam egy ilyen snowboard bakancshoz hasonlito, elol nyitott, tepozaras seta bakancsot, mert itt nem nagyon gipszelnek.. Kicsit azert feltem, hogy ez mennyibe fog nekem kerulni, de "csak" tovabbi 50 dollart kellett fizetnem par hettel kesobb. Nem mentunk csodbe. :)

Na mondjuk mivel en altalaban egy nehezebb eset vagyok, termeszetesen nem ment ilyen egyszeruen a dolog.

Azt mondta, a doki, hogy nehez kiolvasni a rontgenen, hogy repedt-e vagy sem.. De kezeljuk, ugy mintha az lenne. Majd masnap visszahivott, hogy megnezte egy masik doki es minden bizonnyal el van rapedve. Visszamentem 10 nap mulva egy kovetkezo rontgenre, ahol mondta a doki, hogy igen meg van repedve, kaptam egy masik csizmat. Ujabb 50 dollr... furcsalltam a dolgot, de mindegy. Masnap viszont hivott, hogy nem biztos, hogy el van repedve, szoval menjek MRI-re.. Na ekkor lettem ideges es irtam egy szep levelet a cegnek. Hivtak is egybol, hogy kivizsgaljak az ugyet. Kerdeztem, hogy miert hivnak fel minden alkalommal es allitanak kulonbozo diagnozisokat fel es miert kaptam egy macsik bakancsot. Az elso miert nem volt jo es ha a masodik jobb miert nem azt kaptam elsonek? Kozben elmentem egy specialistahoz, aki megnezte a rontgent es mondta, hogy tisztan latszik a repedes nem kell ide MRI.

Szoval par hettel kesobb hivtak, hogy sajnaljak ami tortent, visszautaljak a penzt nekem is es a biztositanak is, igy a latogatasom ingyenes volt. Na mondom oke, de meg nem kaptam valaszt a kerdeseimre..Szoval meg neha irogatok nekik, hogy mi van.

Szoval ennyit az elso itteni orvosi kalandomrol.

No comments:

Post a Comment