Wednesday 31 January 2018

Credit score - vagyis hogyan épits mindent hitelre

Hurrá, eljutottam odáig a munkahelyemen, hogy átállitsam a billentyűzetet magyarral. Korábban még a költözéskor irtam az itteni Credit Score rendszerről. Ez igazából a hitel története az embernek.

Ezt ugye az itt élők egész életükben épitgetik vagy éppen rombolják lefele.

itt van egy kis szemléltetés, hogy miről is van szó. 
Ezen a skálán 500-850 között mozognak ezek a számok. Mindenféle szempontot figyelembe vesznek a credit score számitásához például:
- milyen régóta van meg a hitelkártyád
- mennyire használod ki --> hiába van 5 éve hitelkártyád, ha sose használod. Az többet árt mint használ.
- hány hitekártyád van és utasitottak-e el mikor jelentkeztél érte
- időben fizetsz-e ki mindent

Szóval ez egy újonnan érkezőnek egy ördögi kör, ugyanis nehezen lehet hitel káryát szerezni jó pár hónapig, vagyis addig ezt a hitel történetet se tudod elkezdeni épiteni, vagyis semmihez nem jutsz hozzá.

Azért fontos a jó minél magasabb szám elérése, mert jó hitelesként alacsonyak a kamatok ami nyilván kocsi, lakás de még csak egy sima telefonvásárlásnál is sokat számit.

Na már most öröm és boldogság van, úgyanis, pontosan a szülinapomon gondoltam, hogy jelentkezek a kedvenc Victoria Secret boltomban hitelkártyára. És elfogadták. 10 hónap után, végre van hitelkártyám. Fel is ugrott a Credit Scorem 25 ponttal. 10 hónap itt lét, számlafizetés és munka kellett ahhoz, hogy végre emberszámba vegyenek.

Amúgy múltkor néztünk egy összefoglalót arról, hogy a lakosság legnagyobb része itt hitelt hitelre halmoz és hitelkártyák tömkelegéből él. A legtöbben a fair kategóriába tartoznak itt, mert nem tudnak időben fizetni. Na itt jó egy kicsit európainak lenni, és nem megvenni minden hitelre, amit nem engedhetek meg magamnak. Mi számlákat fizetünk a hitelkártyával amit aztan visszia is teszünk rá, igy ki is használjuk de nem kerülünk adósságba.

Talán emlitettem még ezt is korábban, de például lakasbérlésnél is ezt nézik a legtöbb helyen, mert elvárják a minimum 650 pontot sok esetben. Ezért volt szerencsénk a mostani főbérlőnkkel, hogy eltekintett ettől, mert egészen októberig nem volt semmilyen pontunk. 



No comments:

Post a Comment